Open Affligem - Open voor iedereen! (logo color)
welzijn

Zorgen voor elkaar: welzijn van en voor iedere Affligemnaar

Geschreven door Lente Tanghe en Adriaan De Bolle op 01 sep 2024

Impact van vergrijzing, alleenstaanden en langdurig zieken op hun welzijn. Durf hulp vragen en zorg voor elkaar is onze warme oproep.

Zorgen voor elkaar

Photo by Thirdman

Want dát is het ‘m juist: ieder mens is gelijkwaardig, iedereen heeft recht op een gevoel van welbehagen, eigenwaarde, liefde en geluk. Dit ongeacht geslacht, leeftijd, situatie financieel, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging, verleden e.d.m. 

Jullie overspoelen met cijfers zou makkelijk zijn, doch deze zijn nietszeggend, ze zijn louter een indicatie van algemene gegevens. Ik spreek jullie liever aan vanuit mijn gevoel, mijn hart, mijn levensvisie. 

Specifiek doel ik bij dezen op volgende 3 zaken: onze ouderen, onze alleenstaanden, onze zieken. Deze groepen verdienen mijns inziens een extra belichting, een duw in de rug in onze huidige, vaak zelfzuchtige en egocentrische, maatschappij. Want vergrijzing, er continu alleen voor staan en ziekte zijn nu eenmaal heikele, hedendaagse en blijvende punten waar we niet omheen kunnen. Zaken die, niet moedwillig, door de meesten onder ons niet eens opgemerkt worden, of waar sommigen gemakzuchtig aan voorbij gaan. De woorden “als ik het maar goed heb” galmen met een wrange nasmaak in mijn achterhoofd…

Onze ouderen: vergrijzing en het verdwijnen van hun sociaal leven

Zoals in elke gemeente of stad hebben tal van onze Affligemse inwoners een hogere leeftijd bereikt, een leeftijd waarop het niet evident meer is om her en der heen te gaan. Hun sociale leven verdwijnt aldus zienderogen, waardoor het gevaar bestaat dat ze de moed verliezen.

Alleenstaanden: de zware last van eenzaamheid 

Ook vele alleenstaanden lijden onder een gebrek aan solidariteit, en krijgen het gevoel alsof de last van heel de wereld op hun schouders rust. Ze staan helemaal alleen in voor de financiële, materiële, emotionele zaken, dingen die -zonder gehoor- gaandeweg zwaar doorwegen. 

Langdurig zieken: de strijd tegen isolement

Anderen zijn dan weer (langdurig) ziek en voelen zich door hun onvrijwillig isolement evenzeer in de steek gelaten. Zodra het lichaam niet meer mee wil, zit de kans er bijgevolg eveneens in dat ook de gemoedstoestand achteruit gaat.

Hulp durven vragen: schroom en eergevoel

Tal van onze dorpsgenoten zitten in een straatje van broodnodige mentale of fysieke hulp. Niet ieder mens beschikt over de mogelijkheid te kunnen rekenen op een uitgebreide familie- of vriendenkring. Niet iedereen is, wegens medische of welke reden dan ook, nog in staat om zelf te gaan winkelen, te poetsen of de dagdagelijkse taken uit te voeren. Niet iedereen is mee met de huidige technologische en digitale veranderingen en vooruitgang. Het meeste vroegere papierwerk is weggevallen, waardoor vele zaken voor hen een moeilijke opgave geworden zijn. 

Beroep doen op diverse instanties, zoals bijvoorbeeld huishoud- of familiehulp, is alom aanwezig en voor ieder mens beschikbaar, daar ben ik volledig mee akkoord, doch voor sommigen is de drempel om die stap te zetten nog net iets te hoog. Vaak durft men uit schroom, uit eergevoel, uit niet weten hoe of waar te beginnen of door gelijk welke oorzaak, die stap niet zetten. 

Mensen lopen niet zelden met maskers op, wat begrijpelijk is aangezien ze niet meelijwekkend of zielig over willen komen. Maar niet iedereen die lacht voelt zich binnenin gelukkig… 

Onze oproep: zorg voor elkaar

Daarom een warme oproep: zorg voor elkaar. Breng eens een bezoekje aan een oudere, eenzame, zieke buur of dorpsgenoot. Praat met hen, bied een luisterend oor. Steek een handje toe daar waar nodig en gewild. Geef mensen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan, een gegeven dat jammer genoeg kenmerkend is voor deze tijdgeest. Toon hen dat er nog medemensen bestaan voor wie empathie niet onbekend is. 

Ieder van ons heeft ooit wel eens hulp nodig (gehad). Wees dus niet bang, zet die trots even opzij en stel de vraag. Je zult wellicht verbaasd zijn van de positieve repliek die je ontvangt, vaak uit onverwachte hoek. 

Zorg voor elkaar, luister naar elkaar, laat de onverschilligheid links liggen en ban het gevoel van isolement. Zeg eenvoudigweg “goeiedag” tegen passanten op straat. Met kleine gebaren kunnen we onze Affligemse morele en sociale dynamiek opkrikken en nog veel mooier en leefbaarder maken. Dit door er van tijd tot tijd gewoonweg eens “te zijn.” 

Vriendelijkheid, medegevoel en bereidwilligheid kosten immers niets, ze verrijken alleen maar. Ze verrijken uw medemens, ze verrijken u… 

Oprecht, Lente 

Lente Tanghe

Berichtjes

Ingelogde gebruikers kunnen commentaar achterlaten.